A napelem vásárlás is hasonló felelősség, mint a kutyatenyésztés

Mindig is kutyás embernek könyveltem el magamat. Ahogy nőttem, egyre jobban megszerettem a macskákat is, de sohase tudtak olyan közel kerülni a szívemhez, mint az előbb említett, négylábú házikedvencek. Gyerekként persze nincs arról fogalmunk, hogy egy ilyen kedvenc tartása mennyi felelősséggel is jár. Elsőként ott van az, hogy honnan szerezzük a kutyusunkat. Én a leginkább követendő példának a menhelyről örökbefogadást tartom. Persze a kutyatenyésztőknek is meg kell élniük valamiből, de rossz érzés fog el, ha arra gondolok, hogy egy kis árvát is örökbe fogadhattam volna. A menhely téma még fontosabb lesz később abban, amit ki akarok fejteni.

Ha az embernek van egy nőstény és egy kan kutyája, megeshet, hogy véletlenül kölykeik lesznek. Itt jön be a felelős állattartás kérdése. Rengetegen úgy vannak vele, hogy ez így természetes, hadd történjen meg. Ez a gondolatmenet azonban sajnos egyszerre ódivatú, mellette meg egyáltalán nem helytálló. Azóta, hogy a kutyákat háziasítottuk, nincs értelme természetes dolgokról beszélni. A menhelyek azért vannak tele, mert egyébként is túlszaporodtak az otthon pihenő ebek. Sajnos azért hisszük azt, hogy a kutyáknak feltétlenül szüksége van arra, hogy kölykeik legyenek, mert, mint olyan sokszor máskor, most is magunkat akarjuk látni más lényekben.

Pedig a kutya nem szerelemből, vagy tudatos döntésből nemz gyereket. Egyszerűen benne van az ösztön és rengeteg problémát okozhat nekünk, meg a kutyánknak is, ha nem figyelünk oda rá ezekben a dolgokban. Mint a szövegemből már kiderülhetett, nagyon elítélem az feketén tenyésztő gazdákat, akik pénzt csinálnak abból, hogy véletlenül becsúszott egy alom. A legrosszabb az egészben nem is az, hogy elveszik a lehetőséget más, családdal nem rendelkező kutyáktól, hanem, hogy a saját nőstény kutyájukat is veszélyeztetik. Akik azt mondják, hogy így természetes, nincsenek tisztában azzal, hogy az is természetes, hogy kedvencünk bármelyik pillanatban elpusztulhat. Mivel azonban joggal feltételezem, hogy, ha kutyát tartunk, akkor azt nem csupán haszonból, hanem érzelmi kötődésből is tesszük, akkor érdemes tudatosnak lenni a tenyésztés témájában is.

Persze nem csak egy ilyen szelete van az életnek, amire sokan csak bólintanak és másfele néznek. Ilyen például a fenntartható energiaforrások kérdése. Nem is olyan hosszú idő múlva el fognak fogyni a hagyományos, fűtésre és elektromos áram előállítására használt nyersanyagaink. Ezért is kell odafigyelni arra, hogy milyen alternatívák léteznek már ennek a problémának a megoldására. Én azóta vagyok ennek az álláspontnak a komoly képviselője, mióta a Napelempályázatok oldalára tévedtem. Itt tudtam meg egyáltalán, hogy mit jelent a fotovoltaikus rendszer kifejezés.

Ahogy fellépünk a Napelempályázatok oldalára, egy kis felugró ablak fogad minket. Ne úgy képzeljétek el ezt, mint az idegesítő pop-upokat azokon a webshopokon, ahol csak át akarnak verni minket. Nem, ez a felugró ablak csak tájékoztató jellegű és segítséget akar nyújtani nekünk abban, hogy mindig tájékozottak legyünk a fotovoltaikus rendszer témában. Ezt egy hírlevél keretében biztosítja nekünk. Ha fel akarunk iratkozni rá, akkor csak egyszerűen ki kell töltenünk az adatainkat a Napelempályázatok kezdőlapján felugró kis ablakban. Bár elsőre szkeptikus voltam a hírlevelek autentikusságával kapcsolatban, rövidesen pozitívan kellett csalódnom, mert mindegyik levél valami hasznos információval szolgált. Még azt is megtudhattam, hogy mikor vannak éppen pályázatok, amikre jelentkezni lehet.

fotovoltaikus rendszer

Egy fotovoltaikus rendszer telepítése több szempontból is hasznos lehet számunkra. A Napelempályázatok oldalán sem kerteltek azzal kapcsolatban, hogy természetesen nem olcsó dolog napelem rendszert telepíteni. Ez azonban nem szabad, hogy eltántorítson minket. Képzeljük el úgy, mint egy befektetést, ami szinte biztos, hogy teljes mértékben meg fog térülni. Sőt, miután rááldoztunk egy adott összeget, egy idő után még hasznot is fog termelni nekünk. Miképp lehetséges ez? Gondoljunk csak arra, hogy mennyi pénzünk megy el a hónap elején azzal, hogy befizetjük a számláinkat. Egy megfelelően telepített fotovoltaikus rendszer segítségével azonban egy idő után megfeledkezhetünk arról, hogy valaha is komolyabb összegeket kellett elvesztegetnünk azzal, hogy be kellett fizetnünk az áramszámlánkat.

Sokan erre azt mondják, hogy persze értik, hogy miért lenne jó hosszútávon, de ők jelenleg nem tudnak előteremteni ennyi pénzt egyszerre. Ez teljesen érthető, hiszen nem mindenkinek van olyan munkája, vagy anyagi helyzete, hogy ezt megengedje magának. Léteznek azonban erre már megoldások, hiszen a fotovoltaikus rendszer telepítését nem csak a gazdagoknak szánják. Megoldások alatt különböző pályázatokat értek, amelyek rendkívül kedvező kölcsönöket tudnak biztosítani azoknak, akik fotovoltaikus rendszer telepítése mellett döntöttek. Tisztában van vele mindenki és a kormányunk is, hogy a megújuló energia a jövő. Később lehet, hogy már ez lesz a sztenderd, tehát, mint az elektromos autóknál, a fotovoltaikus rendszereknél is még most érdemes belekezdeni, amikor még olyan jó ajánlataink vannak.

Ha pedig valakit nem érdekelnek különösebben a számlák és nem akar spórolni, annak sem felesleges dolog a fotovoltaikus rendszer telepítése. Hiszen a megújuló energiaforrások kérdése nem magánügy. Nem csak az önzőségünk vezethet, mikor úgy döntünk, hogy szükségünk van egy napelem rendszerre. Elég csak ránéznünk a gyermekeinkre és szerintem mindenki megérti, hogy miért is fontos, hogy egy fenntarthatóbb világot hozzunk létre. Persze ez a változás nem rögtön fog végbemenni, de minden egyes kis tett ugyanannyit számít végső soron.

Egy fotovoltaikus rendszer telepítésének azonban több feltétele is van annál, minthogy megvan a pénzünk rá. Számít az, hogy a házunknak milyen a fekvése és az is, hogy milyen kialakítású a tetőnk. A nap energiáját akarjuk számunkra használható elektromos árammá alakítani, ezért a nap szeszélyeinek kell eleget tennünk. Ez néhány embert eltántoríthat a beruházástól, nem kell azonban megijedni, mert ezeket a számításokat nem mi fogjuk végezni. Tehát nincs az a félelem, hogy telepítünk egy fotovoltaikus rendszert, és végül semmi hasznot nem termel majd nekünk. Mielőtt bármilyen telepítésről lenne szó, ki fognak küldeni egy szakembert, aki felméri, hogy a házunk mennyire megfelelő egy fotovoltaikus rendszer telepítéséhez. Számomra ez azt jelenti, hogy nincsen rizikó az egészben. Ha valami gond lenne, úgyis szólnak, bennem pedig ott lesz, hogy legalább megpróbáltam.

Ha valaki úgy érzi, hogy ezt elolvasva a tettek mezejére lépne, akkor látogasson el a Napelempályázatok oldalára. Az én tájékoztatóm persze a teljesség minden igénye nélkül készült, úgyhogy érdemes elolvasni az itt található bejegyzéseket és bekezdéseket. Rengeteg új információval szolgálhat azok számára ez az oldal, akik napelemekről utoljára középiskolában hallottak. Miután mindent összevetettünk, nem kell mást tennünk, mint rákattintani az „árajánlatkérés” gombra, ami a kezdőlap tetején található. Ezt követően felvehetjük a kapcsolatot a Napelempályázatok ügyintézőivel és nemsokára már megkezdődhet a fotovoltaikus rendszer telepítésének a folyamata. Semmi panaszom nem lehet rájuk, mindig segítőkészek voltak és részben nekik is köszönhetem azt, hogy tehettem egy szebb jövőért.